29 Kasım 2013 Cuma

SOKAK SANATI : GRAFFITI VE WZR (SACK)


Graffiti basit bir tabirle kendini duvar resimleriyle anlatma sanatıdır . Ben "sanatı" diyorum çünkü bu işin sanat olmadığını iddia etmek için gerçekten sanatla ilgili hiç bir fikriniz yok demektir. Graffiti bir sanattır hem de ciddi yetenek isteyen ve belki yeteneğiniz olduğu halde fakültelerde bile gelişritemeyeceğiniz bir sanattır. Çünkü bir sokak sanatıdır.

Graffiti nin başlaması ve gelişmesi ile ilgili bazı farklı durumlar olmasına rağmen en yaygını ve kabul göreni Amerikada bir postacının isminin kısaltılmışı olan "TAKI" yi ve bulunduğu semtin kodu olan "183" ü birleştirerek "TAKI183" olarak gittiği her yere yazmasıdır. Gizli bir popülerlik yaratan bu durum New York Times gazetesinin ilk sayfasında yer alan bir makalede kendine yer bularak  oldukça dikkat çekmiş ve graffitinin yaygınlaşmasında önemli bir etkisi olmuştur.

Türkiye'nin ise graffitiyle tanışması ve graffitinin gelişmesi biraz sancılı olmuş. Graffitinin ilk ortaya çıktığı yıllar 80 li yıllar haliyle ülkenin içinde bulunduğu politik durum duvarlara yazılan siyasi içerikli yazılarla birlikte halk tarafından sevilmeyip bir türlü benimsenememiş.

Peki senin graffiti ile ne ilgin var diye sorarsanız aslında pek bir ilgim yok: sadece graffitilere ilgi duyan  ve çalışmaları takip eden biriyim. Bu ilgide bu işi 2007 yılından beri yapan Ankara'da ve Türkiye'de önemli çalışmalara imza atmış WZR (SACK) kardeşim  vasıtasıyla başladı diyebilirim. Graffiti dünyasında tanınan ve çeşitli yarışmalarda bir takım ödüllerde kazanmış olan WZR bu işi ciddi anlamda yapıyor ve kesinlikle takip edilmesi gereken bir isim . Önce kendi mahallesinde başlamış daha sonra Ankara içinde illegal çalışmalarla kendini göstermiş . Daha sonra bir ihbar sonucu yakalanan WZR o günden bu güne illegal çalışmalar yapmıyor legal ve izinli  çalışmalarla sanatına devam ediyor. Ana okulları, liseler, basketbol sahaları vb... bütün bunlar WZR nin sanatını gösterdiği bir takım mecralar...

WZR bu çalışmaları yaparken bir çoğundan herhangi bir ücret almıyor hatta yeri geliyor boya paralarını kendi cebinden  ödüyor . Buna rağmen hala bir takım fiziki ve teknik yetersizlikten şikayetçi... Örneğin graffiti shop sayısının azlığı ya da çalışma yapacak duvarların bulunamaması gibi ... Yinede kendi sanatını kendi imkanlarının el verdiği çerçevede yapmaya devam ediyor bizde çalışmalarını seve seve takip ediyoruz...


Graffiti ile ilgili söyleyeceğim son şey " Yolda yürürken gri bir duvar görmek mi yoksa rengarenk karakterlerin yazıların resimlerin olduğu bir duvar mı ?









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder